Flora en Fauna

Flora en Fauna in, op of langs de Boschmolenplas.
 
Iedere maand plaatsen wij, in samenwerking met ons Boschmolenplas Flora en Fauna team, een nieuw item over iets dat leeft in, op of langs de Boschmolenplas. Hierdoor geven wij jou nog meer informatie over de Boschmolenplas. Ons doel hierin is jou meer bewust te maken van dit prachtige maar ook kwetsbare biotoop. Wijs elkaar op deze kwetsbaarheid. Laat anderen die na jou komen ook plezier beleven aan deze unieke duiklocatie door je te houden aan onderstaande punten:

  • Gebruik voor bodemoefeningen alleen de daarvoor bestemde platforms
  • Draag zorg voor een perfecte uitloding
  • Beweeg je horizontaal door het water
  • Zorg voor minimaal 1 meter afstand tussen de bodem en jezelf
  • Blijf met je vinnen van de bodem (opgeworpen stof dwarrelt neer op de planten en dieren en verstikt deze)
  • Zwem niet door of over waterlelie-bedden
  • Zwem over begroeiing heen en niet er doorheen
  • Kijk alleen naar de dieren, planten en objecten, raak ze niet aan en verstoor ze niet

Meld bij een van onze stafleden wie, wat, waar zich niet houdt aan de bovengenoemde punten.

Nieuwe kokerjuffer soort in de Boschmolenplas

De schietmot brengt het grootste gedeelte van zijn leven onder water door. We noemen hem dan kokerjuffer. Een van de grootste en makkelijkst herkenbare is Anabolia nervosa. Het patroon op de kop lijkt op twee boven elkaar gestapelde ankertjes.  Ze bouwen een kokertje  van allerlei materiaal en aan de buitenkant worden nog een paar takjes bevestigd. (meer…)

Familiebanden

100509 634In het zoete water zwemmen enkele vissoorten rond met familiebanden in het zoute water. Als we de rivierdonderpad bekijken dan valt meteen op dat ze erg veel lijken of de donderpadden in het zoute water. Dat kan kloppen want beide soorten horen thuis bij de schorpioenvisachtigen en zijn daarom familie van elkaar.  (meer…)

Palingen, waar zijn ze gebleven?

090902 017Wie al heel lang in de Boschmolenplas duikt weet dat de paling of aal nooit een algemene vis in deze plas geweest is. De kans om een paling tegen te komen is het grootst tijdens een nachtduikje maar zelfs dan moet je geluk hebben. Feit is dat de paling door de jaren heen steeds zeldzamer is geworden. Waarom? Omdat vissers ze maar blijven vangen. (meer…)

Winters nachtduikje

150705 655Inmiddels is de watertemperatuur gezakt tot een aangename 4 graden. Veel duikers hebben de duikspullen in de kast gehangen tot het weer wat warmer wordt. Voor degene die na het werk toch nog even onder water willen verdwijnen wordt het meestal een nachtduikje. Maar waarom zou je bij 4 graden water in het donker en vaak ook nog bij een onaangename buitentemperatuur het water ingaan? (meer…)

Aasgarnalen

 
In de Boschmolenplas kennen we drie soorten garnalen. De Europese zoetwatergarnaal (Atyaephyra desmaresti). Deze is lang geleden gedurende een korte periode waargenomen in de Boschmolenplas. Daarna helaas nooit meer. Jammer want het is een mooie garnaal. (meer…)