Stekelbaars

Flora & Fauna
|
3 april 2015

driedoornige stekelbaars

De stekelbaars, exacter gezegd de driedoornige stekelbaars. In de zomer komen we deze mondjesmaat tegen, dan zwemmen ze meer in de waterkolom, meer in het “blauwe” dus. Omdat de duikers daar minder vertoeven en door het kleine formaat van dit visje worden ze minder gezien. Tijdens het paaien en ’s avonds in de wintermaanden komen ze wel bij de bodem. Op een winteravond heb ik deze gefotografeerd al slapend in de waterplanten. Dan zijn ze ook makkelijker te vinden.

Ook zwemmend en op de grond zijn meerdere exemplaren aangetroffen door diverse duikers. Het leuke is ook dat de drie soorten zijn, één leeft in zout water, één gaat op en neer tussen zout en zoet en één die in het zoete water blijft, uiteraard is de soort die in de Boschmolenpas voorkomt de laatste. Dit moet ook wel door het afgesloten zijn van de BMP.

 

  • De Forma trachurus heeft over het gehele lichaam beenplaten en kan tot 11 cm lang worden. Hij paait in zee en groeit daar ook op.
  • De Forma semiarmatus heeft alleen beenplaten aan de voorzijde van het lichaam. Dit is de anadrome vorm (lees: trekt van zoet naar zout om te paaien). Hij wordt maximaal 9 cm lang.
  • De Forma leiurus heeft slechts enkele beenplaten. Deze vorm blijft altijd in zoet water en wordt maximaal acht centimeter lang.

driedoornige stekelbaars

Tekst en Foto’s: Erik de Boer

The stickleback, to be more precise the spined stickleback

During summer this small fish is hard to find and hardly seen, the living space is the “blue”. Divers are not spending a lot of time there so they do not see them often. Only in winter and during spawning they live near the bottom of the water, then they are seen more frequently by divers.
A nice detail of this little fish, three subspecies are known, one lives in salt water, one is living is fresh water and spawns in salt, the last one is living and spawning in fresh water. Due to the nature of the Boschmolenplas the last mentioned is living there.

  • The Forma trachurus has bony plates over the entire body and can grow to 11 cm. He spawns in the sea and also lives in it.
  • The Forma semiarmatus has only bony plates at the front of the body. This is the anadromous form (migrates from fresh to salt water to spawn). It will be up to 9 cm long.
  • The Forma leiurus has few bony plates. This form lives and spawns in fresh water and grows up to eight cm long.

Zorgeloos duiken en snorkelen begint bij Scuba Adventures Europe. Wij helpen jou de onderwaterwereld te ontdekken met een duikuitrusting die naadloos aansluit op jouw wensen en behoeften.
In onze online en offline duikwinkels vind je als duiker alle benodigdheden om van iedere duik een onvergetelijke ervaring te maken.

© Duiklocatie Boschmolenplas 1990 - 2024